Wednesday, July 15, 2009

Petua,Senaman & Wanita...

Dua benda yang cukup sinonim terutama untuk wanita.Tipulah kalau tak ada wanita yang sanggup amalkan petua dan buat senaman itu dan ini untuk memastikan mereka kekal sihat dan cantik.Saya akui saya sendiri mengamalkan sedikit petua dan senaman untuk ke tahap ini.Bezanya tahap kerajinannya seseorang itu bagi memastikan matlamat sebenar dicapai.Apa yang diharapkan tahap kerajinan untuk amalkan petua dan lakukan senaman bertambah selepas sahaja menulis entry ini =) Siapa setuju dengan statement saya?Ini ada sedikit tips dan panduan yang saya peroleh dari sebuah majalah. Seronok rasanya bila dapat ilmu baru macam ni.Tips ini mungkin agak berguna untuk kita para wanita especially for those yang mengambil berat tentang penjagaan badan & kesihatan serta hubungan suami isteri. Kalau boleh orang lelaki tak perlulah teruskan pembacaan sebab malulah kami isteri2 anda nak berkongsi rahsia kami.Pada pendapat saya personally,kita sebagai wanita ni memang perlu menjaga badan tetapi harus diingat teknik2/gerak geri yang sebarangan tidak harus diikuti. Pendapat ini dikuatkan lagi dengan kenyataan kakak saya Mareaney Majit yang mana katanya kadang2 kerana terlalu ghairah mau mengempiskan perut kita terlupa bahagian rahim yang amat sensitif dan boleh beralih jika salah teknik mengangkat kaki.Misalnya mengangkat kaki untuk mengempiskan perut ditegah sama sekali iaitu mengangkat kedua-dua kaki kanan dan kiri sekali gus kerana ia melibatkan pinggang dan rahim.katanya....

Kakak saya juga memberi tips berkenaan penjagaan dalaman pula,akak menasihatkan saya supaya mengelakkan memakan pisang embun & jambu batu kerana katanya ia akan mengakibatkan pengeluaran air yang banyak dan dalam masa yang sama membuatkan ubat yang dimakan kurang mujarab.Air kelapa juga kurang elok.Katanya....Walau bagaimanapun,saya agak kurang pasti dari mana sumber info ini.Tapi bagi memastikan kesihatan diri,saya sudah lama mengurangkan pengambilan segala jenis pisang,jambu batu & air kelapa.Sejauh mana keberkesanannya saya kurang pasti....

Ok,kita tinggalkan segala jenis petua dan berbalik pada fokus yang ingin dikongsi bersama iaitu "Senaman Untuk Wanita" yang mana sumbernya saya peroleh dari sebuah majalah seperti yang saya maklumkan sebelum ini.Jadi,teruskan pembacaan anda pasti tidak rugi....

Dari apa yang saya baca,sebaik sahaja bangun dari tidur terlentangkan badan, tadah tangan dan selawat ke atas nabi s.a.w sebanyak 3 kali. Usap muka dengan kedua-dua belah tangan bermula dari bahagian hujung dagu ke bahagian kepala dan melurut ke belakang leher. Kemudian terus usap ke bahagian hadapan bawa ke bahagian peha seterusnya kaki dan bongkokkan badan hingga hujung jari mencecah belakang telapak kaki.. Rapatkan muka ke lutut dan tahan nafas seketika.

Kemudian ikutilah dengan senaman ringan..
Senaman (3) di atas adalah untuk mengempiskan perut bahagian bawah.

Cara : Pegang tangan di bahagian leher dan selesakan kedudukan. Tahan nafas sambil mengempiskan perut dan angkat kaki kanan perlahan-lahan dan berturut-turut. Buat mengkut kemampuan . Ulang dengan kaki di sebelah kiri dengan jumlah yang sama.

Senaman (4) pula untuk mengempiskan perut bahagian atas.
Cara : Dalam kedudukan yang sama luruskan kaki dan tanah nafas. Kempiskan perut dan angkat kepala...sehingga kepala renggang sedikit daripada lantai. Ulangi beberapa kali mengikut kemampuan.

Selesai.Mudah bukan??Selain dari itu saya ada juga info untuk sang isteri seperti saya elok untuk kita amalkan senaman kemutan (mungkin ramai yang sudah tahu & mahir untuk senaman ini).

Cara : Ianya dilakukan dengan mencengkam otot pembukaan lubang kencing dan dubur atau mencengkam otot lantai pelvis. Dalam erti kata lain, ia seperti menahan kencing atau membuang air besar.

Amalan mengemut ini ada kebaikannya. Bagi wanita, ia boleh menyempitkan pembukaan faraj supaya angin tidak keluar masuk ketika wanita berkenaan bergerak sewaktu melakukan persetubuhan.Kemutan ini ada juga kebaikan untuk lelaki yang mana kemutan dapat membina otot benteng pangkal zakar dan memadatkan pangkal zakar.Apa yang pasti, senaman kemutan dapat membantu melangsingkan otot kemutan dan menggeratkan hubungan silaturahim dengan pasangan.

Jadi conclusionnya for ladies exercise ni memang bagus supaya dah tua nnt tak le ada masalah incontinence (dimana bila otot dalaman dah tak kuat, kalau bersin ke batuk ke, boleh kuar air kencing, i.e. air kencing meleleh je lah selain untuk mengeratkan hubungan suami isteri.

Selamat mencuba!!

1 comments:

zerovendetta said...

Sja nak testing post comment sendiri sbb ada yg kata x bole nak comment pd entry ni.let me try,ok ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...